West Fest Pavilion, Wettswil am Albis, Switzerland, 2009
Temporary wooden structure

The West Fest Pavilion was conceived as a temporary spatial structure with an integrated bar for a major public event hosted by the Canton Zurich. The wooden structure consists of 16 contorted elements made from 372 slats. The entire construction is structural support, roof and skin of the building at the same time. The elements were constructed by a digitally controlled robot that cut and precisely placed the slats according to an algorithmic pattern. Each of the elements is individually rotated, producing a progression of subtly varied spaces. The logic of the openings and curvatures as well as the aesthetic details conform to the rules of wood construction. The digital processing bestows a new expression on the traditional wood material.







Credits:
Gramazio & Kohler, Architecture and Digital Fabrication, ETH Zurich

Client: Hochbauamt Kanton Zürich, Switzerland
Collaborators: Roman Kallweit, Michael Knauß (project lead), Ralph Bärtschi, Michael Lyrenmann, Valentin Brenner, Tom Dowdall, Raphaël Dunant, Phillip Hegnauer, Andreas Jäger, Matthias Krucker, Roger Lienert, Roberto Schumacher, Andreas Schuster, Stefan Vetsch, Franz von Wietersheim
Selected experts: Basler & Hofmann - Ingenieure und Planer AG Zürich (structural engineering)
Franca Comalini (site manager)
Sponsors: Baudirektion - Amt für Landschaft und Natur - Abteilung Wald
Eberhard Bau AG